lauantai 17. elokuuta 2013

PAIM-E Spessu

Olipahan taas suoritus. ;)

Jouduttiin ekana suoritusvuoroon, mä kun niin toivoin, että saataisiin katsoa joitakin suorituksia ennen omaa... No, Spessu meni tosi rauhassa häkkiin ja pysähtyi, ei laittanut lainkaan näkyvää painetta lampaisiin ja nehän läks ja kovaa. Karkuutettiin ne siis heti, kun koira makasi mun käskystä häkissä ja lauma sinkosi, eikä meillä ollut eväitä niitä siinä rytäkässä hakea. Haettiin lauma nurkasta ja siinä huomasin, että  koira vaikutti lampaisiin tosi vahvasti, vaikka se kulki rauhassa. Koko rata oli yhtä tasapainoilua. Tien ylityksessä olisi pitänyt olla tietä lähellä ja lähettää koira eteen pysäyttämään lauma. Eipä voinut Spessua laittaa kovin lähelle lampaita, kun olisivat lähteneet, joten tarkkaillen katsoin rajoja, miten kannatti toimia. Spessu meni kyllä hyvin. Kuljetuksessa Spessu oli lähempänä kuin kotona, johtuen ehkä lauman levottomuudesta. Se ei vielä uskalla luottaa vieraisiin laumoihin, etteivät karkaa ja sehän sitten myös pitää lampaat varpaillaan. Moni koirista oli lähempänä kuin Spessu, mutta se ei paljon auta, kun koira "tietämättään" antaa tiukkaa painostusta eläimille. Vähän ehkä epäreilua. ;) Kuljetukset Spessu kulki matalana, pää alhaalla ja nyt vasta jotenkin kiinnitin huomiota, ettei se kulje takana kaarrellen. Myöhemmin kuulin, että se tekee sen liikkeen kaulallaan. :D Laidunnusosuuteen joutui taas vähän miettiä, että sai lauman tasapainoon, jotta ne voi jättää siihen. Lopun häkitys meni osissa, kun lampaat taas säntäs, kun Spessu vähän liikkui...

Pisteitä lähti joka osiosta jotain, mutta läpi meni. Monet koirat sai hyviä pisteitä, kun niissä ei ollut "voimaa", saattoivat kulkea melkein lampaissa kiinni, mutta kun lampaat eivät reagoineet, niin se ei haitannut. :) Monta kertaa olen kuullut, että hyvät kisakoirat on erilaisia kuin hyvät työkoirat. Nyt se jotenkin konkretisoitui. Vaikkakaan kaikki ei ole noin yksioikoista, oli pari tosi hyvää, rauhallista suoritusta, jossa koira itse osasi pitää etäisyyden ja kulki tosi rauhassa. Toki niistäkään ei tiennyt, miten olisi kovan paikan tullen käynyt. (Joku puskee, karkaavat eri paikkoihin...) Ei ne oikeastaan hitaampaa kulkeneet kuin Spessu, mutta asento niillä oli eri. Painostaako tuo koira myös sillä tiukalla asenteella, matalasti tuijottaen?

Pisteitä lähti myös hassuista asioista. Tien ylityksessä koiran piti olla suoraan lampaiden edessä, ei riittänyt, että pitää lauman paikallaan. Oikeassa elämässä ainakin meillä katsotaan sopivat paikat, mihin koira pysäytetään, eikä tosiaan ole tarkkaa, milloin menee koiran viereen lähettämään flänkille ja milloin ei. Mutta onhan tuo vähän kuin tokoa. Säännöt on pakko kirjoittaa jotenkin. :)

Hassua oli myös huomata, että meidän radan jälkeen kehuin koiraa ja vähän silitin ja se oli siinä ja suurin osa muista kehui ja hurrasi oman suorituksen jälkeen. Ei siinä, että olisin pettynyt koiraan, ei lainkaan, mutta kun se on tuota tehnyt "työnä" kotona, niin ei tuo kummoisempi suoritus ole. Vähän siirrellään lampaita. :D

Mut joo, kiva kokemus ja kiva oli nähdä muiden koirien työskentelyä. Ehkä me joskus viiden vuoden päästä kokeillaan PAIM1:stä. ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti