lauantai 5. tammikuuta 2013

Epätoivo ja ahdistus

Joskus tuntuu epätoivoiselta tuon ajon suhteen. Nyt on sellainen megaepätoivo. ;) Kokeilin ekan kerran liinassa, kun sitä on monestikin ehdotettu. No joo, lähti se eteenpäin, mutta jotenkin alistuneena kohtaloonsa olla hihnassa... Lampaina oli tuohon ajoon ehkä väärät lampaat, kun ne on ne rohkeimmat, jotka helpoiten saa laumasta erilleen. Siirsin lampaat joen puolelle aitaukseen, kun siellä on vähän enemmän tilaa. Lunta siellä ei ollut paljon, mut just inhottavasti yön pakkasilla jäätynyt pieni kuori päälle. Ja upottavaahan se toki oli myös. Koira sai flänkillä tarpoa ihan kunnolla.

Mutta siihen muka-ajoon. ;) Koira lähti eteenpäin, vähän mua edellä, lampaat eivät tokikaan lähteneet suoraan eteenpäin, vaan eri suuntiin. Olisihan se muuten ollut aivan liian helppoa. No okei, koira hihnassa ja tilanne, jossa sen pitää kasata lauma. Liinassa oli onneksi mittaa, mutta tuolla puiden keskellä ei ihan niin kätevää. Ja kun lampaat pyrähtivät jokusenkin kerran kaikki eri suuntiin, yrittivät ne sen jälkeen tulla mulle, joten taas oltiin peruskuljetuksessa. Ei siinä mitään, hyvä sitäkin on ottaa, se aika pitkälti meidän tilalla on se Spessun homma. Kuljetukseen ollaan saatu rauhaa, Spessu pysyy aika hyvällä etäisyydellä, välillä joudun muistuttaa out-käskyllä, joka on maahan-käskyä toimivampi. Mutta kun haluaisi nyt jonkun onnistumisen ja eteenpäin menon siinä ajossakin. Pointsit kyllä Spessulle, kun kesti mun paineen ja lampaiden paineen, kun hihnassa yritin sitä suoraan ajoa ottaa, kääntyi yksi lammas aina uhmaamaan. Onneksi sillä on eväitä myös siihen. Yleensä se homma toimii niin, et se tekee pienen syöksyn, joskus lisäksi haukahtaa. Tänään se haukahti myös, taisi myös johtua treenin paineisesta fiiliksestä. Mun vikahan tuo kaikki on, kun mulla ei hermo kestä, joten itseään tästä kaikesta saa syyttää, koira kyllä yrittää kaikkensa ja ylikin. Herkkä koirahan tuo on, onneksi paimenessa ei niin herkkä kuin muuten. Normaalissa elämässähän tuo on mun helpoin koira, koko mun koirahistorian ajalta. Mikä ei kyllä ole pitkä, 5 koiraa. Lopussa otettiin pieni harjoitus "siitä"-käskyyn. Spessu ei vielä oikein käsitä käskyä, että pitäisi kääntyä lampaita kohti silloin. Nyt autoin sitä olemalla lampaiden luona ja pistin Spessua flänkille ja siitä.käskyllä lampaita kohti. Vähän autoin välillä omalla liikkeellä, kun sen vaisto kertoi sen olevan ihan väärässä paikassa. Tasapainoonhan se aina yrittää. Muutama tosi hieno käännös oli lampaita kohti. Jos tuon saisi hyväksi, se varmasti auttaisi sitä ajoakin. Ja tuo on sopivan letkeää treeniä, kaikilla on hyvä mieli. :D

Hetki käytiin välissä huilaamassa ja minä koitin tyhjentää pääni. :D Siirrettiin lampaat takaisin pihattoon, parilla rauhallisella lampaalla otettiin vielä pieni kuljetustreeni tiellä. Tätä ei olla ennen uskallettu yrittää, kun alkuvaiheessa lampaat koittivat aina karata ja tiellä koiran on vähän vaikeampi saada niitä kiinni. Nyt lampaat hieman väistivät eteenpäin ja voitiin ihan pieni pätkä ottaa ajoa. Siitä peruskuljetusta pihatie ja naapurin suuntaan. Kuljetus oli rauhallista, lampaat ei tullut jaloille ja Spessu oli nätisti kauempana. Käännöksessä tosin lampaat lähti juoksemaan kotia kohti. En päästänyt Spessua niitä hakemaan, kun en viitsinyt lampaita kovin juoksuttaa. Spessu meni kuitenkin rauhaksiin edellä ja toi lampaat mulle. Tiellä laitoin sen flänkille, niin hienosti Spessu kiersi metsän kautta lampaiden taakse. Siitä toinen pätkä portille, siinä korostui jotenkin Spessun paine lampaisiin, heti kun se oli vähän lähempänä, ehkä vajaan 5 metrin päässä, seilasi lampaatkin enemmän. Eli kun Spessu työnsi liikaa lampaita tekemällä vähän aaltoliikettä takana, pitääkseen lampaat yhdessä, ne kääntyi vähän aaltoliikkeen mukana, mä jouduin vaihtaa vähän suuntaa lampaita väistääkseni. Ja mutkatie oli valmis. Kauempana ollessa lampaat ei reagoinut noin. Videolta katsoessa olen huomannut, et jos Spessu makuulta korjaa etupäätänsä lampaita katsoessaan, muuttaa lampaat jo siitä pienestä liikkeestä omaa sijaintiaan. Ja kyseessä on ehkä 20cm paikan siirto, niin että takapuoli pysyy lähes paikallaan. Herkkää touhua tämä kyllä on ja paljon on itsellä opeteltavaa.

Viimeinen pätkä kotia kohti oli rauhallinen, lampaat kulki vähän musta sivussa edellä ja Spessu käveli perässä. Lopulta koiralle pienelle flänkille lampaita kääntämään, maahan ja lampaat sisälle.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti