sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

2 paimenta

Yleensä käytän vain Spessua nykyään paimennushommissa. Maddea voi käyttää tilanteissa, joissa haukkumisesta on apua. Se kun osaa tehdä sen käskystä, mutta myös ilman käskyä. ;) Madde on parhain juurikin oven stoppina. Nyt en ole muutamana kertana jaksanut laittaa Maddea pois, joten sekin on tullut "avuksi" ruokinnassa, ihan omasta tahdostaan. ;) Lampaat on edelleenkin TOSI nahkeita liikkumaan, kun kauran ja herneen haju tulvii sieraimiin. Karitsoiden vuoksi en voi nyt ottaa vauhtia avuksi. Saisin lampaat kyllä liikkeelle, jos laittaisin Spessun kaarelle, mutta kun en halua tuossa tilanteessa lampaita juoksuttaa. Kaarellahan Spessu painelisi laukalla aidan ja lampaiden välistä, jolloin karitsat jäisivät jalkoihin.

Tänään aloitettiin lampaiden ajo taas rauhassa kävelemällä niitä kohti. Spessu hiipi nätisti niitä kohti, kunnes yksi päätti koittaa onneaan ja hyökkäsi koiraa kohti. Spessulta hieno kurin palautus, haukahdus ja näykkäisy, ja uuhi palasi laumaan. Spessu osaa mun mielestä mitoittaa keinot oikein. Tuokin oli tosi nopea ja loppui heti, kun lammas lähti. Tässä vaiheessa Madde hyppäsi aitaukseen... Ajettiin hiljaksiin uuhia toiseen päähän, Spessu aidan puolella ja Madde mun vieressä. Toinen uuhi yritti myös puskea, mutta Spessu näpäytti senkin takaisin laumaan. Kun saatiin lampaita ajettua kauemmaksi, laitoin koirat eri puolille makaamaan ja pitämään lampaat paikoillaan. Tässä välissä laitoin ruokakipot maahan, odotin hetken ja kutsuin koirat pois.

Tuossa lampaiden paikallaanpidossa Maddestakin oli oikeasti hyötyä, kun Spessu ei vielä ihan ymmärrä tuota makaamisen tarkoitusta. Se ei välttämättä lähde palauttamaan kauempaa sivusta kiertämään lähtenyttä lammasta paikoilleen. Nyt kun koirilla oli molemmilla oma puoli, ei lampaatkaan edes miettineet lähtöä ruokakippojen luo. :)Ei kommentteja:

Lähetä kommentti